Venneprosjektet er et solidaritetsprosjekt i samarbeid med Tromsø Bymisjon. Prosjektet fikk en oppstart etter et «venneprosjekt» kurs, som to fra Ringerike Soroptimistklubb arrangerte i Tromsø høsten 2022. Åtte stykker fra Tromsøklubben deltok og vi dannet en gruppe for å utvikle et eget prosjekt rettet mot kvinnelige flyktninger fra Ukraina, da det pga krigen var kommet mange ukrainere til Norge.
Etter mange møter og mye research bestemte vi oss for at målgruppen for prosjektet skulle være damer over 55 år, da de ikke får andre tilbud enn norskkurs på grunn av alderen. I møte med lederne i ukrainsk forening ble vi overbevist om at en parsell i Økoparken ville være populær aktivitet.Vi kontaktet Tromsø Bymisjon som var veldig positiv til ideen og hjalp oss med å rekruttere ukrainske damer. Bymisjonen har siden vært en viktig samarbeidspartner og kontaktperson for ukrainerne som har vært med i prosjektet.
Vi startet opp i slutten av mai 2023 med å dyrke opp en parsell på 40 kvm i Økoparken på Holt. Vi hadde i alt 19 møter og arbeidet til sammen 222 timer på parsellen fra 24 mai til 14 september. I alt deltok 28 damer, derav 14 ukrainske. Flere av de ukrainske damene har hatt egen datsja i Ukraina, og har lang erfaring med å dyrke grønnsaker. Tilbakemelding vi har fått fra Bymisjonen er at denne muligheten til å dyrke egne grønnsaker i Tromsø, betyr veldig mye for dem.
Da vi evaluerte prosjektet høsten 2023 ble vi enig om at vi skulle utvide prosjektet med en parsell. I 2024 startet vi sesongen med to parseller, som ligger ved siden av hverandre. De ukrainske damene fikk ansvaret for den nye parsellen. Dyrkningslaget, som vi også kaller oss besto nå av 16 medlemmer, 10 Soroptimister og 6 ukrainske damer. Etter at plantene var satt ned i jorda, vannet og luket vi en gang i uka fra kl 13.00 -15.00. Vi hadde felles pauser hvor vi pratet og delte ofte medbrakte norske og ukrainske kaker og småretter. Språket er en utfordring, men det er stor vilje i gruppa til å forstå hverandre, og ved hjelp av kroppsspråk og Google oversetter får vi det til.
I 2024 hadde vi også 19 møter i i Økoparken, men vi har hatt større oppmøte og arbeidet 70 timer mer enn i 2023.Det har vært varme og gode somrer begge sesongene. Noe som har resultert i at det har grodd veldig bra. Fra midten av juli kunne vi begynne å høste salat, rabarbra, jordbær mangold, pipeløk, rødbeter, poteter, sukkererter, spinat, løk, grønnkål, , kamilleblomster, ringblomster, evighetsblomster, kornblomster, peppermynte, agurkurt, persille, timian og sitronmelisse.
I siste halvdel av september høstet vi de siste vekstene og la på jorddekke, slik at jorda kan hvile og være klar igjen til våren. I september hadde vi også høsttakkefest i Gapahuken i Økoparken, hvor vi feiret sommerens arbeid og høsting. Sytten stykker deltok, og hadde med norske og ukrainske retter ,blant annet laget av grønnsaker og urter som vi hadde dyrket selv
Prosjektet i økoparken er blitt et flott treffpunkt og en utvidelse av klubbens aktivitet . Det har resultert i at flere av klubbens deltakere er blitt bedre kjent og vi har fått nye ukrainske bekjentskaper.
Tekst: Gøril Skotnes.